Dunaparty összefogás – csatlakozzon Ön is!

 
Pesterzsébet Önkormányzata is csatlakozott a „Dunaparty összefogás” nevű országos takarítási naphoz; kerületünket a Szociális Foglalkoztató képviseli. A rendezvényt horgászegyesületek szervezik, célja pedig a rendkívül szennyezetté vált Duna-part és környékének megtisztítása. Május 16-án reggel 9 órára szeretettel várják azokat a kerületi lakosokat a Gubacsi-híd alatti régi Hajóállomásnál, akik csatlakozni szeretnének az akcióhoz.
 

Sajnos sokszor találkozunk az élővizek partján is hatalmas szemétkupacokkal, tengernyi úszó PET palackokkal. Közös érdekünk, és kötelességünk, hogy ezeket eltüntessük. A Dunaparty összefogás sajátos egyéni kezdeményezés, ami az önkéntes szemétszedőket fogja össze, hogy az összefogás erejével minden eddiginél hatékonyabban tisztíthassuk meg a szemetes partszakaszokat.

Tölcsér Tibor, az esemény főszervezője az alábbiakban foglalta össze az eseményeket: - A Dunaparty összefogás egy civil (saját) kezdeményezés, ami mára már országos szintre emelkedett, és a jelek azt mutatják, hogy az országhatáron is túlnyúlik majd. Nevét onnan kapta, hogy az eredeti tervem szerint csupán egy folyó, a Duna teljes magyarországi szakaszán végeztük volna el az emberek önkéntes munkájával zajló szemétgyűjtést. A visszajelzések azonban ráébresztettek, hogy hiba lenne csupán a Duna partjaira korlátozni a szemétgyűjtő akciót, hiszen több más magyarországi folyó mellől is jelezték csatlakozási szándékukat a környezetükért aktívan tenni kívánó emberek. Mára már kialakult több alprogram (összefoglalóan továbbra is a Dunaparty összefogás címet használjuk): a Körösparty összefogás, a Tiszaparty összefogás, és ugyanígy megtörténik az Ipoly, a Dráva, a Maros partjának megtisztítása is. A Körösparty összefogás Romániában kezdődik egy ottani helyi egyesület közreműködésével. A Tiszaparty összefogás Szerbiában is megrendezésre kerül, így ma már a Dunaparty összefogás nemzetközi szintre emelkedett.

 

Forrás: http://pesterzsebet.hu/