Gyerekverés, lelki terror, szexuális zaklatás

Kedves Polgárőrtársak!

(Ezt a programfelhívást egy kollégám osztotta meg, gondoltam nem árt, ha ti is tudtok róla.)

A gyerekbántalmazások különböző formái, hogyan lehet felismerni és tenni ellene? A bántalmazások lehetséges hosszútávú következményei a gyermek személyiségében.a ti is tudtok róla.

A gyermekekkel foglalkozó szakemberek és a társadalom felelőssége, feladatai.

Ea: Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója, az Eszter Alapítvány munkatársa

2017. február 2. csütörtök, 18.00 óra Vízvári terem

Belépő: 500 Ft/fő (csoportos jegy: 300 Ft/fő ) 10 fő felett

Információ: Nedeczeyné Helga M: 0630/466-6693 nedeczeyne.helga@csili.hu

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekbántalmazás-munkacso­portja által készített szakmai ajánlásban arról olvashatunk, hogy a bántalmazás és elhanyagolás miatti gyermekhalálozással kapcsolatos 2003-ban készült nemzetközi összehasonlító vizsgálatban hazánk leszerepelt, a vizsgált 27 OECD ország közül a 24. helyen végzett.

Az UNICEF vizsgálatban a becsült adatok szerint ezekben az országokban csaknem 3500, 15 éven aluli gyermek hal meg évente fizikai bántalmazás, vagy elhanyagolás következtében

Ma már a gyermekek bántalmazását hazánkban is törvény tiltja, (1997. évi XXXI. Törvény, a Gyermekvédelmi Törvény), ám ennek betartatatása  enyhén szólva is akadozik . Becslések szerint a az esetek mintegy harmada kerül csak felderítésre, amelynek tükrében a statisztikai adatok még megdöbbentőek.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 2008-ban csaknem  3000 gyerek került nevelőotthonba vagy nevelőszülőkhöz, közülük kétszáz bántalmazás miatt.. Az ANTSZ vezető szakemberének  egy 2010-es sajtótájékoztatása szerint a gyermekjóléti szolgálatok évente körülbelül 5000 fizikai, 8000 lelki és mintegy 300 szexuálisan bántalmazott gyermeket gondoznak.

Fizikai elhanyagolás miatt több mint 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint 10 ezer gyermeket gondoztak. A gyermekjóléti szolgálatok nyilvántartásai szerint a gyermekek tíz százaléka veszélyeztetett -

 A hazai gyermekvédelmi jelzőrendszer 2011-ben 7300 gyermek családon belüli bántalmazásáról szerzett tudomást. A gyermekbántalmazás túlnyomó több­sége a családon belüli erőszak kategóriájába tartozik.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa  szerint évente 30 gyermek hal meg Magyarországon bántalmazás vagy elhanyagolás miatt.
Hogyan hat a válás a gyerekre, és hogyan lehet "gyerekbarát" módon válni, ill. a válás után kapcsolatot tartani....

Ea: Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, az UNICEF magyar bizottságának gyermekjogi igazgatója

2017. február 23. csütörtök, 18.00 óra Vízvári terem

Belépő: 500 Ft/fő (csoportos jegy: 300 Ft/fő ) 1 fő felett

Információ: Nedeczeyné Helga M: 0630/466-6693 nedeczeyne.helga@csili.hu

 

Benkő András